Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Πρόταση για τη συγκρότηση και λειτουργία

 Συγκρότηση και λειτουργία του Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια


1.     Το Δίκτυο είναι ένα άτυπο, δηλαδή χωρίς καταστατικό και νομική υπόσταση, σχήμα, με αντικείμενο το σύνολο των ενεργειακών δραστηριοτήτων στη χώρα και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους.

2.    Η ύπαρξη ισχυρών τοπικών κοινωνικών αντιστάσεων, όπου υλοποιούνται ή σχεδιάζεται να υλοποιηθούν ενεργειακές δραστηριότητες, αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Το Δίκτυο φιλοδοξεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει αυτές τις αντιστάσεις και σε καμία περίπτωση να τις υποκαταστήσει ή να τις υπερκεράσει.

3.     Σκοπός του Δικτύου είναι:

 - η αλληλοενημέρωση και η διάχυση της πολύτιμης εμπειρίας των επιμέρους κινημάτων, ώστε να γίνει συλλογικό κτήμα όλων μας.
-  η αλληλέγγυα και συνεργατική δράση των συλλογικοτήτων, σε μια minimum βάση, γεγονός που θα περιορίσει τις όποιες αντιφατικές ή και αντιθετικές τάσεις μεταξύ των επιμέρους κινημάτων. 
-  η αναβάθμιση του αγώνα και των αντιστάσεων που αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν στο προσεχές μέλλον, σε διάφορες περιοχές της χώρας,
 -  η διευκόλυνση διεθνούς δικτύωσης, ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.

4.     Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός ενιαίου, συνεκτικού και πειστικού κινηματικού αντίλογου στα ζητήματα της ενέργειας, η παραγωγή και διακίνηση ενημερωτικού υλικού, η στήριξη των τοπικών δράσεων, η οργάνωση κοινών υπερτοπικών δράσεων και η αύξηση της κοινωνικής πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. 

5.     Το Δίκτυο συγκροτείται από φορείς και συλλογικότητες που εμπλέκονται άμεσα, αν όχι αποκλειστικά, σε κινηματικές δραστηριότητες με αντικείμενο συγκεκριμένες ενεργειακές δραστηριότητες και με κοινό χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον τους για τις επιπτώσεις (σημ.: των δραστηριοτήτων), τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την αντιμετώπισή τους και τη συμφωνία με ένα βασικό πλαίσιο θέσεων και επιδιώξεων.

6.     Το Δίκτυο είναι σταθερά ανοιχτό σε νέες συμμετοχές, ενώ και η αποχώρηση θεωρείται αυτονόητη οποιαδήποτε στιγμή, όταν παύει -για οποιονδήποτε λόγο- να είναι επιθυμητή η συμμετοχή σε αυτό.

7.     Αυτονόητα, εξαιρούνται από τη συμμετοχή στο Δίκτυο φορείς και οργανώσεις, που έχουν λειτουργήσει αρνητικά στο θέμα των πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, που υπονομεύουν την ανεξαρτησία και αυτονομία του Δικτύου και που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση πολιτικών, παραταξιακών ή προσωπικών σκοπιμοτήτων.

8.     Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι το Δίκτυο επιδιώκει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και τις δράσεις για τα ζητήματα των ενεργειακών δραστηριοτήτων. Οποιοσδήποτε φορέας ή πολιτικός χώρος μπορεί να έχει τη δική του ξεχωριστή δραστηριότητα. Στο βαθμό που οι περιστάσεις το απαιτούν και εξυπηρετούνται οι στόχοι του, το Δίκτυο μπορεί να οργανώνει παράλληλες ή κοινές δράσεις για συγκεκριμένα ζητήματα με άλλους φορείς, που δε μετέχουν σε αυτό.

9.     Για το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενημέρωσης, το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί το Δίκτυο είναι ένα διαδικτυακό group, το οποίο λειτουργεί (και) σαν ένας άτυπος κατάλογος «μελών» του Δικτύου. Η λειτουργία αυτή θα επιτελείται με την αποστολή μηνυμάτων σε μια διεύθυνση ......................@googlegroups.com, τα οποία κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη του group, χωρίς να υπάρξει καμία διαμεσολάβηση.

10.  Για τα ζητήματα της συνεννόησης, του συντονισμού και της ανάπτυξης κοινών δράσεων ο βασικός χώρος είναι οι συνελεύσεις του Δικτύου, που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των μελών του. Λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων, αλλά και εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί να επιλεγεί -σε συγκεκριμένες περιπτώσεις- διαδικασία τηλεδιάσκεψης, με τη χρήση των σχετικών εργαλείων (π.χ. zoom). Για τη διεκπεραίωση τρεχόντων ζητημάτων, οι συνεννοήσεις μπορούν να γίνονται και μέσω του googlegroup. Οι συνελεύσεις πραγματοποιούνται περιοδικά (π.χ. κάθε 6 μήνες), με εναλλαγή του τόπου πραγματοποίησης, ώστε να διευκολύνεται η μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Περιοδικά, μπορεί να συγκαλούνται (και) περιφερειακές συνελεύσεις.

11.  Η συμμετοχή στο Δίκτυο φορέων και συλλογικοτήτων κάνει σχετικά πιο σύνθετη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις συνελεύσεις του Δικτύου. Για να αντιμετωπιστεί -όσο γίνεται- αυτό το πρόβλημα προτείνουμε να υπάρχει σαφής ατζέντα για κάθε συνέλευση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης στο εσωτερικό των φορέων -πριν από τις συνελεύσεις- και, κατά συνέπεια, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, χωρίς ανεπιθύμητες καθυστερήσεις.

12.  Δεν προτείνουμε τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου του Δικτύου, διότι ενισχύει τη λογική της ανάθεσης, ευνοεί τη υπεραπασχόληση όσων τυχαίνει να έχουν ειδικότερες γνώσεις ή διαθέσιμο χρόνο και υποβαθμίζει τη συλλογική ευθύνη και δράση. Αντί γι’ αυτό, προτείνουμε τη συγκρότηση συγκεκριμένων ομάδων εργασίας (π.χ. για τη διαχείριση των διαδικτυακών μέσων του Δικτύου, για την παραγωγή επικοινωνιακού υλικού και τη στήριξη των δράσεων ενημέρωσης ή για τη οργάνωση μιας κεντρικής δράσης), που θα μπορούν να έχουν εναλλασσόμενη σύνθεση. Αν στο μέλλον αυξηθούν τόσο πολύ οι απαιτήσεις του συντονισμού και της οργάνωσης των κοινών δράσεων, μπορούμε να ξανασυζητήσουμε το θέμα.

13.  Για την προβολή των δράσεων του Δικτύου, χρησιμοποιούμε το προφίλ και μια ομάδα στο f/b. Μελλοντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά και μια ιστοσελίδα ή ένα blog του Δικτύου. Βασικό εργαλείο, πάντως, ενημέρωσης αποτελούν οι ζωντανές συνελεύσεις των κατοίκων στις διάφορες περιοχές και η προσωπική συζήτηση.

14.  Για την ενημέρωση τρίτων (εκτός Δικτύου) χρησιμοποιούμε το mail του Δικτύου (meeting4energy@gmail.com) και μια λίστα διευθύνσεων, συμπεριλαμβανομένων τοπικών και κεντρικών μέσων ενημέρωσης. Την παραπάνω διεύθυνση χρησιμοποιούμε και για τη λήψη μηνυμάτων που απευθύνονται στο Δίκτυο.

15.  Σε ότι αφορά το όνομα του Δικτύου μπορούμε να υιοθετήσουμε το «………………………………».

16.  Η συγκρότηση του υφιστάμενου googlegroup έχει γίνει χωρίς ιδιαίτερους κανόνες, πέρα από το γενικό ενδιαφέρον για τα θέματα των ενεργειακών δραστηριοτήτων και -εκτός των συλλογικοτήτων- περιλαμβάνει πάρα πολλές προσωπικές διευθύνσεις. Προτείνουμε να ανασυγκροτηθεί από μηδενική βάση το googlegroup, μόλις καταλήξουμε στο θέμα της συγκρότησης και λειτουργίας και μόλις συμφωνήσουμε το κοινό πλαίσιο. Τότε μπορούμε να καλέσουμε όσες συλλογικότητες συμφωνούν -είτε μετέχουν, είτε όχι σήμερα στο group- να το δηλώσουν.

17.  Οι φορείς και οι συλλογικότητες που θα μετέχουν στο Δίκτυο είναι αναγκαίο να το δηλώσουν ρητά, ώστε να μπορούμε να το επικαλούμαστε όταν και όπου χρειάζεται.

 5.10.2020

Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» 
Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων 
Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου